Mahjong savjeti i trikovi - stvari koje treba zapamtiti

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
Fact CheckerDylan ThomasFact Checker

Mahjong nije igra čiste sreće. Igrači moraju zapamtiti pravila i strategije kako bi mogli igrati igru. Ali, postoji još jedna ključna stvar koju većina igrača zanemaruje. Kada igrač nauči kako igrati Mahjong, sljedeći korak je znati sve glavne savjete i trikove.

U ovom ćemo vodiču raspravljati o mahjong savjetima i trikovima o kojima znamo, tako da igrači ne moraju brinuti. Sada, počnimo odmah bez gubljenja vremena.

Mahjong savjeti i trikovi - stvari koje treba zapamtiti

Započnite igru s planom

Igrači bi trebali smisliti plan prije igrajući igru Mahjong. Čim igrač vidi pločicu, trebao bi početi razmišljati o tome kako nastaviti dalje. Prvi idealni korak koji bi igrač trebao poduzeti je odlučiti koje će pločice pokupiti, pričekati, a koje ne želi u svojoj ruci.

 • Igrač mora zapamtiti da njegovi suparnici neprestano motre što stavljaju na stol.
 • Za većinu iskusnih igrača mahjonga, pločice koje su bačene već im daju dobar osjećaj onoga što imaju u rukama i omogućuju im planiranje strategije protiv drugih. Zbog toga, vješti igrači mogu iskoristiti bacanje drugog igrača u svoju korist.
 • Obratite pozornost da blefiranje neće baš uvijek biti korisno za igrače, jer se također može vratiti, što će protivnicima dati ideju o ruci igrača.

Memoriranje pločica

Igrač ne može tražiti meld sekvence ako nije siguran koji likovi idu jedan s drugim. Ako nisu upoznati s kineskim pismom, to je veliki izazov. Igrač može poželjeti potrošiti novac na set Mahjong pločica s arapskim brojevima. Pored konvencionalnog simboli na mahjong pločicama, postoje i ovi arapski brojevi. Neće morati naučiti čitati tradicionalnu kinesku kaligrafiju kako bi pronašli pločice koje traže.

Preskakanje prvog bacanja

Preskakanje bacanja je jedna od najboljih strategija u mahjongu jer neće odati igračev plan protivnicima. Sigurno će pomoći igračima da rano napreduju u igri.

Nedostatak ove taktike je taj što može razotkriti igračeve pobjedničke korake u mahjongu za tu određenu rundu. Suparnička strategija igre bit će već poznata ako su motivirani da dobiju utakmicu. Iako je taj igrač mogao osvojiti set tim bacanjem, primijetit će da će njegovi protivnici biti oprezniji s bacanjima u nastavku. To će spriječiti tog igrača da osvoji još jedan set.

 • Prikupljanje prvog bacanja može značiti da igrač još uvijek uči igru. To protivnici mogu iskoristiti protiv njega.
 • Ne bi trebali biti previše uzrujani što nisu dobili ostatke. Igrači ih mogu slobodno odgoditi.
 • U igri Mahjong, igrači mogu koristiti različite pločice; jednostavno trebaju čekati pravi trenutak da skupe čvrstu ruku koja će jamčiti pobjedu.

Preskakanje praznina

Izbjegavanje praznina između pločica prilikom postavljanja stalka jedna je od najboljih metoda mahjong savjeta. Budući da su igrači mahjonga vrlo pronicljivi, održavanje praznina može otkriti igračevu strategiju. U stanju su brzo identificirati ruku koju igrač pokušava postaviti i njihove moguće radnje.

Kako bi poredali svoje pločice u kombinacije i odredili svoje sljedeće pokrete, neki bi novi igrači stvorili prazninu. Ipak, to također implicira da drugi igrači mogu koristiti svoje ruke na sličan način. Postavljanje pločica koje nisu povezane i ostavljanje praznina moglo bi zbuniti protivnike. No, to se savjetuje samo kada je igrač siguran da se neće zbuniti vlastitom taktikom.

Odgovarajuće bodovanje

Za nove igrače, bolje je da bodovanje bude što jednostavnije. Ako ne, to bi im moglo pokvariti igru i možda neće moći pobijediti. Najlakši pristup bodovanju igre je dodijeliti jedan bod osobi koja završi prvi mahjong, a nula bodova svima ostalima. Zbrojite bodove i onaj koji osvoji najviše igara proglašava se pobjednikom.

Igrači mogu koristiti drugu Mahjong smjernice za bodovanje ako bolje shvaćaju igru. Pravila kineskog službenog natjecanja u mahjongu slična su mnogima od njih. Nakon toga mogu eksperimentirati sa zahtjevnijim sustavima bodovanja, poput onih za Hong Kong ili Ricchi Mahjong.

Bodovne vrijednosti pločica

Također je dobro zapamtiti da pongovi imaju veću bodovnu vrijednost od čaua. Chow-ovi su korisni samo ako su četiri dostupna za formiranje mahjonga. Ipak, pripremanje ponga umjesto čaua može se činiti kontraintuitivnim, osobito ako igrač ima iskustva s igrajući poker.

 • Pong je ekvivalent tri-of-a-kind u pokeru, dok je chow gotovo identičan straightu.
 • Dok se chows više cijene u pokeru, igrač bi mogao biti sklon koncentrirati se na njih, ali mahjong igre imaju različito rangiranje ruku.
 • Ako novi igrači mahjonga nauče razne kombinacije spojeva i uzmite u obzir bodovne vrijednosti za svaku, činit će manje pogrešaka i brže napredovati.

Skrivanje Meldova

Igrač će dobiti više bodova čuvajući spojeve u tajnosti dok ne bude spreman proglasiti mahjong. Stoga ih ne bi trebali otkrivati dok to nije apsolutno neophodno. Mahjong početnici često vole pomicati svoje pločice kako bi promatrali na kojim kombinacijama učinkovito rade. Igrači mogu slobodno pomicati svoje pločice, ali trebaju pokušati držati ih sve u nizu.

 • Protivnicima je jednostavno vidjeti na čemu igrač radi kada su potpuni spojevi odvojeni ili su određene pločice ostavljene po strani, tako da će na odgovarajući način modificirati svoju mahjong strategiju.
 • Igrač postaje teži mahjong protivnik za igru održavajući ravan niz pločica.

Odbacivanje pločica

Iako može biti primamljivo, nije dobra ideja odbaciti sve pločice koje igrač ima u ruci, a koje ne odgovaraju. Umjesto toga, igrač bi se trebao usredotočiti na pločice koje njegovi suparnici bacaju.

Kada igrač obrati veliku pozornost na hrpu odbačenih karata, povećava svoje šanse da pronađu odbačene karte koje su im potrebne i smanjuje šanse da ih slučajno odbaci u mahjong ruku drugog igrača.

Koji bi bio najpametniji postupak kada bi igrač imao mnogo pločica za odbacivanje? Ako ste sigurni da ih vaši protivnici neće željeti, najbolje bi bilo odbaciti pločicu koja je najbliža drugim pločicama koje su prethodno bile odbačene.

Drži se para

Par je ruka koju bi svaki igrač trebao držati blizu. Ovo su među najprilagodljivijim pločicama. Igrač ih se može držati u paru ili ih koristiti za formiranje četiri pločice (Kong), tri pločice (Pung) ili grupe od tri identične pločice (Chow).

 • Ne pokušavajte ih razbiti ako imaju par ili dva iz tog razloga. U stvarnosti, kada igrač napreduje u igri, može se pokazati da su njegove pobjedničke pločice.
 • Za igrača je važno da odmah primijeni svoje mahjong pobjedničke tehnike.

Zaključak

Da biste u potpunosti naučili mahjong, postoje neki savjeti i trikovi koje igrač mora zapamtiti. Bez njih, igrač nikada ne bi bio kompletan s drugim igračima, budući da mnogi od njih promatraju igru i smišljaju tuđe strategije.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak

Postoji li trik za mahjong?

U mahjongu postoji mnogo trikova. Neki od njih su sljedeći:

 • Započinjanje igre s planom
 • Memoriranje pločica
 • Preskakanje prvog bacanja
 • Fokusiranje na temelj

Koja je tajna pobjede u mahjongu?

Nema tajne pobjede u mahjongu. Ali igrači bi trebali držati svoju ruku u smjeru u kojem žele i biti fleksibilni u isto vrijeme. Podizanje pločica samo radi toga neće funkcionirati; strpljenje će uvijek prevladati.

Koja je najbolja ruka u mahjongu?

Najbolja ruka u mahjongu sastoji se od četiri seta chow, pung ili kong i para.

Možete li pobijediti sa 7 parova u igri mahjong?

Postoje samo 3 načina za pobjedu u jednostranom čekanju. Stoga su izgledi za pobjedu ograničeni. Štoviše, kako bi napravio 7 parova, igrač ne može uzeti nijednu pločicu od drugih igrača.

Kojih je 13 čuda mahjonga?

Bez sumnje, najbolja završna ruka u Mahjongu je 13 Wonders. Igrači imaju 1/2464 šanse za pobjedu s 13 čuda.

Možete li koristiti 4 jokera u mahjongu?

Izloženi pung/kong/quint može se igrati s jednim ili više jokera. Osim ako je to posljednja pločica potrebna za proglašenje Mahjonga, igračima nije dopušteno pokupiti odbačenu pločicu za jednu ili par.

Bodovanje u Mahjongu

Bodovanje u Mahjongu

Mahjong nije teška igra, ali informacija koje treba zapamtiti ponekad može biti malo previše. To je razlog zašto neki ljudi nisu svjesni kako postići pogodak u mahjongu. Postoje samo neke stvari koje treba zapamtiti ako igrači žele igrati samo jednu varijantu.

Mahjong Melds Osnove

Mahjong Melds Osnove

Mahjong je jednostavna igra koja se sastoji od 144 pločice. Svaki igrač dobiva 13 pločica, dok će djelitelj dobiti 14. Igrači trebaju formirati meld dovršavanjem legalne ruke. Mnogi igrači još uvijek ne znaju kako formirati meld, pa izrađujemo ovaj vodič kako bismo im rekli više o tome.

Mahjong pločice - sve što treba znati

Mahjong pločice - sve što treba znati

Mahjong je jedna od najčešće igranih igara u online kasinima i jedinstvena je. Ali što Mahjong čini ovako zanimljivim? Odgovor je jednostavan. S Mahjong pločicama još je fascinantnije igrati. 

Popularne vrste mahjonga

Popularne vrste mahjonga

Mahjong postoji već dugo, a mnoge varijacije ove kultne igre nisu dostupne na internetu. No, još uvijek postoje neke varijacije koje možemo pronaći u online kasinima.