Bodovanje u Mahjongu

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
Fact CheckerDylan ThomasFact Checker

Mahjong nije teška igra, ali informacija koje treba zapamtiti ponekad može biti malo previše. To je razlog zašto neki ljudi nisu svjesni kako postići pogodak u mahjongu. Postoje samo neke stvari koje treba zapamtiti ako igrači žele igrati samo jednu varijantu.

Igrači koji traže kako postići pogodak u mahjongu došli su na pravo mjesto. U ovom ćemo vodiču objasniti sve vezano uz mahjong bodovanje. Dakle, počnimo odmah.

Bodovanje u Mahjongu

Kriteriji za bodovanje u Mahjongu

Kriteriji se mogu sastojati od određenih mahjong tile melds ili druga držanja, način na koji je ruka odigrana, prisutnost posebnih jedinstvenih skupova kombinacija itd. Boduju se samo kriteriji sa strožim zahtjevima kada su neki od tih kriterija podskupovi drugih, kao što je spoj jednog zmaja nasuprot na spoj svih zmajeva.

Osvojeni bodovi mogu se pretvoriti u pojedinačne rezultate igrača primjenom nekog koda. Ti se rezultati općenito odmah pretvaraju u plaćanja između igrača dok igrajući mahjong kao oblik kockanja.

I bodovi i rezultat odnose se na različite ideje; sudionici razmjenjuju novac na temelju bodova koje su zaradili tijekom kruga i drugih razmatranja. Umjesto toga, igrači mogu koristiti žetone ili druge slične žetone.

U mnogim situacijama, samo pobjednik prima isplatu, pri čemu se bodovi tri gubitnika umanjuju za dobitak pobjednika. No, postoje različiti načini za postavljanje plaćanja između sudionika. Oni su sljedeći:

  • Igrač koji izvodi odbacivanje plaća dva puta ako igrač pobijedi putem odbacivanja.
  • Svaki igrač koji izgubi mora platiti dva puta ako igrač pobijedi neriješeno.
  • Igrač koji izvrši odbacivanje plaća za druga dva igrača koji su izgubili u slučaju da igrač pobijedi iz situacije visokog rizika.

Pravila bodovanja

Kineski mahjong bodovanje

Pravila za bodovanje u mahjongu su sljedeća:

  • Na temelju prisutnosti specifičnih spajanja, uparivanja i bonus pločica, svaki igrač zbraja osnovne bodove za svoju ruku.
  • Svaki igrač udvostručuje svoje osnovne bodove jednom ili više puta na temelju vlasništva nad određenim neuobičajenim kombinacijama ili kombinacijama kombinacija. Pobjednik dodaje dodatne osnovne bodove za dobivanje mahjonga i možda za završavanje svoje ruke na nekoliko jedinstvenih načina.
  • Ovisno o formiranju neuobičajenih uzoraka u njegovoj ruci, kao što su oni koji su potpuno napravljeni od pločica časti, ili su jedinstveno završeni, kao što je krađa izloženog konga, pobjednik udvostručuje svoje osnovne bodove jednom ili više puta.
  • Svaki od tri gubitnika plaća pobjedniku sve svoje bodove.
  • Gubitnici međusobno dijele razliku u bodove.
  • U svom poslovanju, East vrši dvostruka plaćanja ili primitke.
  • Postoje mnoge ruke s posebnim ograničenjem koje, ako se steknu, posjedniku daju najviše bodova dodijeljenih njegovoj ruci.

Američko bodovanje

U američkoj verziji, igrači koriste kartu s bodovnom vrijednošću za svaku ruku koja navodi uzak broj ruku kao jedine legitimne pobjedničke ruke. Dvije glavne Mahjong regulatorne organizacije u Sjedinjenim Državama, National Mahjong League i American Mahjong Association, koriste ovu metodu, s novim kartama koje određuju legalne pobjedničke ruke koje se proizvode svake godine. Svaka kartica često uključuje zahtjeve za bodovanje u kojima se spominje godina kada su tablice rezultata objavljene.

Shanghai Bodovanje

Sustav bodovanja šangajske varijante je složen, sa širokim rasponom zahtjeva i pretjeranim ocjenama za neuobičajenije ruke poput trinaest terminala. Obično postoji minimalna vrijednost bodova u šangajskoj varijanti zbog napuhanih vrijednosti bodova.

Singapursko bodovanje

Iako se koristi drugačiji skup pločica, singapursko bodovanje usporedivo je s kineskom metodom bodovanja. Ovdje se primjenjuju redovne varijacije plaćanja. No, postoje i oni u kojima je trgovac također dužan platiti i primiti dva puta.

Hong Kong Bodovanje

Zbog ograničenog broja faktora korištenih u konvencionalnoj hongkonškoj metodi ocjenjivanja, rezultat je često loš. Funkcija prevođenja bodova je funkcija po dijelovima, a na snazi su opći modifikatori bodovanja.

Ruke bez bodova dobivaju fiksni iznos, a svaki bod udvostručuje rezultat. Igrači ponekad igraju s dodatnim ograničenjem da pobjednička kombinacija mora imati neku bodovnu vrijednost, često u rasponu između jednog i pet bodova, pri čemu su tri najčešća. To je zato što su ruke s nultom točkom uobičajene.

Japansko bodovanje

Svaki igrač počinje s rezultatom. Ovaj iznos je često između 25.000 i 30.000. To može biti dogovorena početna vrijednost. U trenutnim postavkama pločica to je često predstavljeno nizom traka sa sljedeća četiri apoena: 10 000, 5 000, 1 000 i 100. Trake nalikuju dugim kineskim domino. Ako ne, sve što je predstavljeno na mreži su zbroj bodova.

Ograničenja u Mahjong bodovanju

Neke varijante nameću ograničenje rezultata. Uobičajena funkcija prevođenja bodova, koja dodjeljuje konstantan rezultat bodovima do prvog ograničenja, radi u mnogim situacijama u kojima postoje ograničenja. Nakon što se postignu dodatna ograničenja, rezultat raste.

Ograničenje bodovanja može više poslužiti kao motivacija za kockanje. Ako su bodovna ograničenja bila šest i devet bodova, ruka sa sedam ili osam bodova bila bi vrednovana jednako kao i ona sa šest bodova, što može potaknuti igrače da ciljaju na ruke s devet bodova.

Visoko rizični odbacivanja

Kako se veličina zida smanjuje, nekoliko verzija može dodatno primjenjivati novčane kazne za odbačene otpade koji se smatraju visokorizičnim. Igrači koji su napravili visokorizična odbacivanja odgovorni su za pokrivanje pobjedničkih bodova ako igrač pobijedi ili izađe sam izvučen nakon što je napravio visokorizično odbacivanje. Odbacivanje se smatra opasnim ako postoji dovoljno otvorenih spojeva koji pokazuju da bi, prije nego što je zatraženo, vrlo sigurno omogućilo završetak ograničene ruke.

Zaključak

Do nekih komplikacija dolazi kada igrači pokušavaju igrati različite varijacije mahjonga odjednom. Dakle, bolje je držati se jedne sorte i prvo je svladati.

U ovom se vodiču raspravlja o različitim pravilima za različite varijacije tako da igrači mogu izabrati onu koja im se više sviđa. Razgovarali smo o bodovanju kineskog, američkog, japanskog, šangajskog, singapurskog i hongkonškog. Nadamo se da će biti dovoljno za jedno ugodno iskustvo.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak

Koja je ruka s najvećim rezultatom u mahjongu?

Čak i ako bi vrijednost igračevih pločica mogla značajno porasti kada udvostruči izračun, maksimalni rezultat u Mahjongu je 1000 bodova.

Kako funkcionira kineski mahjong bodovanje?

Svaka ruka ima rezultat između 1 i 88 bodova, ovisno o tome koliko je teška. Bodovi svake ruke kombiniraju se u izravni zbroj. Mahjong mora biti deklariran s najmanje 8 bodova u službenoj kineskoj verziji.

Mahjong Melds Osnove

Mahjong Melds Osnove

Mahjong je jednostavna igra koja se sastoji od 144 pločice. Svaki igrač dobiva 13 pločica, dok će djelitelj dobiti 14. Igrači trebaju formirati meld dovršavanjem legalne ruke. Mnogi igrači još uvijek ne znaju kako formirati meld, pa izrađujemo ovaj vodič kako bismo im rekli više o tome.

Mahjong pločice - sve što treba znati

Mahjong pločice - sve što treba znati

Mahjong je jedna od najčešće igranih igara u online kasinima i jedinstvena je. Ali što Mahjong čini ovako zanimljivim? Odgovor je jednostavan. S Mahjong pločicama još je fascinantnije igrati. 

Mahjong savjeti i trikovi - stvari koje treba zapamtiti

Mahjong savjeti i trikovi - stvari koje treba zapamtiti

Mahjong nije igra čiste sreće. Igrači moraju zapamtiti pravila i strategije kako bi mogli igrati igru. Ali, postoji još jedna ključna stvar koju većina igrača zanemaruje. Kada igrač nauči kako igrati Mahjong, sljedeći korak je znati sve glavne savjete i trikove.

Popularne vrste mahjonga

Popularne vrste mahjonga

Mahjong postoji već dugo, a mnoge varijacije ove kultne igre nisu dostupne na internetu. No, još uvijek postoje neke varijacije koje možemo pronaći u online kasinima.