Mahjong Melds Osnove

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
Fact CheckerDylan ThomasFact Checker

Mahjong je jednostavna igra koja se sastoji od 144 pločice. Svaki igrač dobiva 13 pločica, dok će djelitelj dobiti 14. Igrači trebaju formirati meld dovršavanjem legalne ruke. Mnogi igrači još uvijek ne znaju kako formirati meld, pa izrađujemo ovaj vodič kako bismo im rekli više o tome.

Spajanje u Mahjongu moglo bi biti malo komplicirano za razumijevanje, ali objasnit ćemo sve. Igrači bi trebali pročitati do kraja kako bi saznali sve bitno. Počnimo odmah.

Mahjong Melds Osnove

Mahjong Melds

Igračeva ruka sadrži spojeve, koji su zbirke mahjong pločica to može biti ili pong, kong, chow ili eyes. Izvlačenje pločice sa zida ili traženje diskarda drugog igrača dva su načina za stvaranje spojeva. Ovisno o tome kako je spoj formiran, postoje pravila mahjonga koji određuju koji igrač ima prioritet za odbacivanje i treba li spoj biti izložen ili ne.

tenis

 • Pong je skup od tri identične pločice.
 • Pong se može formirati s bilo kojom bojom ili počasnom pločicom.
 • Bonus pločice se ne mogu koristiti za formiranje pong-a jer su ostavljene sa strane, au setu ne postoje tri identične bonus pločice.
 • Pločice moraju biti identične.
 • Pong može biti skriven ili izložen.

Kong

Kompletan set od četiri identične pločice poznat je kao kong. Isti je kao Pong, ali s dodatnom pločicom. Sljedeća su tri načina za izradu Konga:

 • Skriveni Kong: Igrač može proglasiti kong ako ima tri identične pločice i izvući pločicu koja dovršava set od četiri. To rade tako da otkriju spoj i stave dva dijela u sredinu i dva na oba kraja, okrenute prema gore i dolje.
 • Razotkriveni Kong: Igrač može uzeti odbačenu pločicu i otkriti izloženi ili stopljeni kong ako ga može upotrijebiti za dovršavanje tri podudarne pločice u ruci. Igrač pokazuje svoja tri dijela licem prema gore i stavlja ukradeni disk licem prema dolje pored tri druga okrenuta dijela ili na vrh središnje pločice.
 • Exposed Kong iz Exposed Pong: Igrač može proglasiti kong tako da četvrtu pločicu položi na središnji dio spojenog ponga ili tako da sve četiri pločice postavi licem prema gore u nizu ako ima izloženi pong i, kasnije u igri, izvuče četvrtu figuru iz ponga. zid. Igrač ne može uzeti četvrtu figuru iz spojenog ponga ako je drugi igrač odbaci; umjesto toga, mora se nacrtati.

Važne točke

 • Kada se stvori kong, igrač mora povući dodatnu pločicu s kraja zida i zatim baciti pločicu.
 • Jedna od 13 pločica koje igrač mora stalno imati u ruci ne uključuje četvrti dio konga.
 • Kong se ne može stvoriti s bonus pločicama jer se set ne sastoji od četiri identične pločice.
 • Kongove vrijedi skupljati kako biste dobili dodatne bodove i spriječili protivnike u mogućnosti dobivanja određenih pločica.

Chow

 • Chow se stvara stapanjem tri podudarne pločice u nizu.
 • Spoj mora biti u istoj boji i točnim redoslijedom.
 • Igrači ne mogu preskakati brojeve niti se spajati s 8 ili 9 na 1 ili 2.
 • Budući da nemaju brojčanu vrijednost, pločice časti i bonus pločice ne mogu se koristiti za stvaranje obroka.
 • Samo igrač čiji je red došao neposredno prije njegovog može ukrasti diskard da bi napravio obrok. Osoba koja formira chow s uhvaćenim komadom dobiva najniži prioritet za tu pločicu.
 • Bilo koji drugi igrač može preuzeti kontrolu nad tom pločicom umjesto drugog igrača ako mu je potrebna za proizvodnju pong ili kong za pobjedu.
 • Hrana je skrivena ili vidljiva, poput tenisa.

Oči

Oči, poznate i kao par, dvije su identične pločice neophodne za zakonitu pobjedničku kombinaciju. Figura se ne može uzeti da bi se napravio par očiju osim ako igrač istovremeno ne dovrši valjanu pobjedničku ruku.

Prekid igre

Igra se može prekinuti s četiri događaja. Oni su sljedeći:

Cvijet ili godišnje doba

Posljednja pločica na zidu izvlači se kao zamjenska pločica kad god igrač izvuče cvijet ili godišnje doba, osiguravajući da ima potrebnih 14 komada prije nego ih odbaci.

Spajanje odbacivanja drugog igrača

Ostali igrači mogu uzeti pločicu koju je jedan igrač odbacio kako bi dovršili spajanje. Prednosti krađe pločica uključuju brže sastavljanje pobjedničke ruke i zarađivanje dodatnih bodova. U isto vrijeme, nedostaci uključuju potrebu za izlaganjem dijela svoje ruke drugim igračima i nemogućnost promjene deklariranog spoja.

Štoviše, igrač mora odrediti vrstu spoja koji će biti proglašen kada ga objavljuje putem odbacivanja prije izlaganja spoja postavljanjem tri ili četiri pločice okrenute licem prema gore.

Dobivanje ruke

Igra se zaustavlja kada je ruka osvojena kako bi se procijenila održivost ruke. Nakon potvrde, igrač dobiva vrijednost ruke u skladu s pravilima određene igre.

Dobivanje ruke od odbacivanja

Igrač proglašava pobjedu i otkriva svoju pobjedničku ruku ako, u bilo kojem trenutku tijekom igre, može iskoristiti odbačenu kartu drugog igrača da završi legalnu ruku. Ruka je u ovom trenutku gotova i mahjong bodovanje počinje.

Na temelju utvrđenih pravila za stolom, postoji nekoliko metoda za rješavanje scenarija ako više od jednog igrača može iskoristiti odbačeno da osvoji ruku. Pobjednik se može odrediti zbrajanjem bodova koje bi svaki igrač dobio odbacivanjem, odabirom osobe koja je najbliža odbacivaču redoslijedom ili istodobnim dodjeljivanjem dobitaka mnogim igračima.

Dobivanje ruke od zida

Igrač također može uspjeti izvlačenjem pločice koja završava ispravnu ruku. Ovo se također može nazvati pobjeđivanjem od zida. Pobjeda od zida u Hong Kong Mahjongu udvostručuje osnovne bodove koje svaki gubitnik mora platiti.

Dobivanje ruke lažnom pobjedom

Proglašenje pobjedničke kombinacije tehnički je dopušteno u bilo kojem trenutku. Ipak, igrač mora imati punu i legitimnu ruku. U suprotnom, igrač se kažnjava.

 • Kazna se temelji na pravilima stola.
 • Igrač može drugim igračima vratiti svoje bodove.
 • Igrač koji objavi lažni dobitak također je podložan potencijalnoj kazni da mora odigrati ostatak ruke s pločicama okrenutim prema gore.
 • Neke strategije izriču kaznu na kraju cijelog natjecanja.

Pljačka Konga

Igra poznata kao pljačka Konga neuobičajen je element hongkonškog mahjonga koji donosi visoke bodove. Ako igrač pokuša proglasiti kong dodavanjem četvrte figure u spojeni pong, ali drugi igrač može upotrijebiti tu figuru da završi ruku, pobjednički igrač ima prednost i može ukloniti tu figuru od osobe koja je pokušavala proglasiti kong. .

Zaključak

Igranje Mahjonga nije samo učenje pravila ili pločica. Poznavanje spajanja, kako ih napraviti i različitih vrsta spajanja u mahjongu neophodno je za uspješnu igru.

Mahjong nije tako težak kao što se čini. Samo postoji toliko toga za naučiti o igri. Ali kada igrači imaju potpuno razumijevanje, nedvojbeno se zabavljaju.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak

Što je meld u Mahjongu?

Tri različita oblika kombinacija, od kojih svaka ima jedinstveni naziv na temelju mjesta na kojem se pojavljuje, mogu se smatrati spojevima.

Što je spojena ruka?

Četiri spojena seta i par čine ruku poznatu kao spojena ruka. To implicira da je za svaku komponentu igračeve ruke rečeno da se sastoji od odbačene pločice.

Što su pong i chow u mahjongu?

Pong je izraz za tri identične pločice istog ranga i boje, a Chow je izraz za tri identične pločice u nizu.

Bodovanje u Mahjongu

Bodovanje u Mahjongu

Mahjong nije teška igra, ali informacija koje treba zapamtiti ponekad može biti malo previše. To je razlog zašto neki ljudi nisu svjesni kako postići pogodak u mahjongu. Postoje samo neke stvari koje treba zapamtiti ako igrači žele igrati samo jednu varijantu.

Mahjong pločice - sve što treba znati

Mahjong pločice - sve što treba znati

Mahjong je jedna od najčešće igranih igara u online kasinima i jedinstvena je. Ali što Mahjong čini ovako zanimljivim? Odgovor je jednostavan. S Mahjong pločicama još je fascinantnije igrati. 

Mahjong savjeti i trikovi - stvari koje treba zapamtiti

Mahjong savjeti i trikovi - stvari koje treba zapamtiti

Mahjong nije igra čiste sreće. Igrači moraju zapamtiti pravila i strategije kako bi mogli igrati igru. Ali, postoji još jedna ključna stvar koju većina igrača zanemaruje. Kada igrač nauči kako igrati Mahjong, sljedeći korak je znati sve glavne savjete i trikove.

Popularne vrste mahjonga

Popularne vrste mahjonga

Mahjong postoji već dugo, a mnoge varijacije ove kultne igre nisu dostupne na internetu. No, još uvijek postoje neke varijacije koje možemo pronaći u online kasinima.