Mahjong pločice - sve što treba znati

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
Fact CheckerDylan ThomasFact Checker

Mahjong je jedna od najčešće igranih igara u online kasinima i jedinstvena je. Ali što Mahjong čini ovako zanimljivim? Odgovor je jednostavan. S Mahjong pločicama još je fascinantnije igrati.

Mnogi igrači još uvijek nisu svjesni Mahjong pločica. Za njih izrađujemo ovaj vodič, tako da više ne moraju brinuti o tome. Razgovarat ćemo o svemu što znamo u vezi s Mahjong pločicama. Dakle, počnimo odmah bez daljnjeg odgađanja.

Mahjong pločice - sve što treba znati

Ukupni broj pločica u Mahjongu

Pločice u Mahjong igre obično variraju od jedne lokacije do druge. Iako setovi iz Sjedinjenih Država ili jugoistočne Azije mogu imati dodatne pločice u obliku cvijeća ili Jokera, općenito imaju najmanje 136 pločica, najčešće 144. Neki setovi također uključuju prazne pločice kojima vlasnici mogu zamijeniti one koje su slomljen ili nestao.

Kategorije mahjong pločica

Postoji šest različitih kategorija Mahjong pločica: pločice u kompletu, crvene pločice, pločice časti, pločice s cvijećem, pločice sa životinjama i pločice s džokerima.

Prilagođene pločice

Pločice u boji također su poznate kao pločice s brojevima, a imaju boju i rang. S rangiranjem u rasponu od jedan do devet, postoje tri apartmana usredotočena na novac. Svaka kombinacija ranga i boje ima četiri pločice, za ukupno 108 pločica iste boje (36 pločica po boji). Postavljena pločica se naziva rangom, a zatim bojom. Završne pločice zajednički se nazivaju jedinice i devetke svake boje. Spoj se može stvoriti s odgovarajućim pločicama.

 • Krugovi: Zbirka krugova služi kao simbol za kružno odijelo. Krugovi u monetarnom podrijetlu ovog odijela simboliziraju bakrene novčiće poznate kao gotovina na engleskom.
 • Bambus: Osim 1 bambusa, koji je obično predstavljen pticom, bambusovo odijelo prikazano je kao obrisi štapića. 1 Bambus je u Japanu ponekad poznat kao vrabac, iako najčešće prikazuje pauna. Rani setovi imali su samo jedan savijeni niz novca s grimiznim čvorom na kraju umjesto ptice.
 • Likovi: Kineski znakovi koriste se za simboliziranje odijela lika.

Crvene pločice

Japanski set je jedini s crvenim pločicama. Nemaju četiri duplikata i pojavljuju se kao crvene verzije pločica iz svakog odijela. Crvenih 5 pločica za druga odijela slijedile su Crveni 5 krug, koji je debitirao 1970-ih. Crvene 1s i 9s kasnije su se pojavile, iako se mnogo rjeđe susreću u setovima od crvenih 5s. Nakon njih pojavile su se crvene trojke i sedmice. Ako su zadovoljeni određeni kriteriji, rijetki crveno-bijeli zmaj također se može koristiti kao zamjenska karta.

 • Ove pločice se mogu dobrovoljno isključiti.
 • Jedan duplikat svog običnog, necrvenog dvojnika uklanja se iz igre kada se unese.
 • Kada se kombiniraju, povisuju rezultat.
 • Budući da se cvjetne pločice ne koriste često u japanskom Mahjongu, ovi setovi obično isključuju cvjetne pločice Četiri gospodina kako bi se stvorilo mjesto za crvene pločice.

Pločice časti

Honor pločice se stvaraju u spojeve, slično kao uklopljene pločice. Međutim, nedostaje im rang i odijelo. Oni su nadalje podijeljeni u dvije kategorije. Dvije kategorije su sljedeće:

Vjetrovi

Postoje četiri pločice vjetra:

 • Istočno
 • Zapad
 • Sjeverno
 • Jug

Zmajevi

Postoje tri vrste zmajevih pločica:

 • Crvena: Tradicionalni kineski znak za sredinu ili sredinu ispisan je na crvenoj pločici. U setovima namijenjenim govornicima engleskog, početno slovo Wade-Gilesa može alternativno biti predstavljeno crnim slovom C u kutu pločice. Ove pločice nisu bile u jednom od ranijih kompleta. Crveni zmaj, klasični kineski znak, može se vidjeti na nekoliko pločica.
 • zelena: Čak iu setovima u kojima su pločice sa znakovima ispisane na pojednostavljenom kineskom, zelena je pločica s tradicionalnim kineskim zelenim znakom. Drugi setovi, ponajviše američki, zamjenjuju znak zelenog zmaja ili crno slovo F u kutu pločice koje označava početno slovo prijevoda. U prvim setovima ove pločice nije bilo. Klasični kineski znak Zeleni zmaj može se vidjeti na nekoliko pločica.
 • Bijelo: Iako većina suvremenih garnitura koristi pločice s plavim rubom poput Bijelog zmaja kako bi se razlikovale od zamjenskih pločica, bijela je pločica koja može biti bez ikakvih oznaka, poput Bijelog zmaja. Crno slovo B također može biti uključeno u središte pločice u engleskim setovima. Ove neoznačene japanske pločice ponekad se nazivaju "tofu" u nekim japanskim mahjong grupama.

Cvjetne pločice

U mahjong spaja, Cvjetne pločice se ne koriste. Oni se stavljaju na stranu nakon što su izvučeni, a igrač tada može ponovno izvući, ali iz mrtvog zida. Ove pločice često uključuju stilizirane slike cvijeća u različitim nijansama. No, postoje i dodatni, necvjetni motivi koji se razlikuju od seta do seta.

Četvrtine

Ako set ima cvjetne pločice, često ih ima dva kvarteta, svaka s drugom bojom i dizajnom etikete. U običnim kineskim setovima, jedan kvartet će imati plave arapske brojeve, a druga grupa će imati crvene kineske brojeve. Svaki kvartet ima četiri zasebne pločice od kojih je svaka označena brojevima od 1 do 4 ili jasno označena.

 • Mjesta su dodijeljena brojevima kao što su 1 = istok, 2 = jug, 3 = zapad i 4 = sjever.
 • Ako je broj na cvjetovima jednak broju sjedala, rezultat pobjednika se udvostručuje.
 • Ipak, skupljanje cijele četvorke ima prednosti, au određenim verzijama skupljanje svih cvjetova odmah rezultira pobjedom.
 • Neke igre ih ne uključuju ili ih smatraju izbornim jer daju bodove za čisto nasumične događaje.

Pločice sa životinjama

Sjedalo igrača odmah odgovara pločici sa životinjama, koja je nebrojeno cvijeće. Ove se pločice obično nalaze u parovima, a kao teme imaju klasične kineske priče. Ako se skupe dvije pločice u paru ili sve životinje, plaćanje se vrši odmah. Tajlandski i malezijski setovi za četiri igrača uključuju četiri para životinjskih pločica, u usporedbi s dva para u singapurskim setovima.

Neki od njih su sljedeći:

 • Mačka i miš
 • Pijetao i stonoga
 • Caishen i Sycee
 • Jiang Ziya i Fish
 • Liu Haichan i Jin Chan
 • Zmaj i Plamteći biser

Joker Pločice

Podložno regionalnim ograničenjima, joker pločice mogu se koristiti za zamjenu bilo koje pločice u boji ili počasne pločice dok sastavljate ruku. Određene varijacije jugoistočnoazijskog i kineskog mahjonga, posebice šangajski mahjong, povremeno uključuju četiri jokera. Također, u American Mahjongu postoji osam jokera.

Uobičajeni jedinstveni Jokeri:

 • Joker u krugu
 • Karakterni joker
 • Univerzalni džoker
 • Crveni jokeri
 • Joker u odijelu
 • Zmaj šaljivdžija
 • Vjetar šaljivac
 • Cvjetni joker
 • Šaljivac u čast

Jokeri s ograničenim rangom:

 • Terminal Joker: Zamjenjuje jednu ili devetku bilo koje boje.
 • 147 Joker: Zamjenjuje jedan, četiri ili sedam u bilo kojoj boji.
 • 258 Joker: Zamjenjuje dva, pet ili osam u bilo kojoj boji.
 • 369 Joker: Zamjenjuje tri, šest ili devet u bilo kojoj boji.

Zaključak

Prisjećanje svega može biti pomalo zbunjujuće, ali igrači mogu samo početi sa značenjem Mahjong pločica i onda krenuti naprijed. Nakon čitanja, igrači će moći donekle razumjeti Mahjong Tiles budući da će ga moći u potpunosti razumjeti tek kada budu igrali stvarnu igru na top online kasina.

Postoji šest različitih vrsta Mahjong pločica i sve ih je zanimljivo znati. Imaju i potkategorije, pa je bolje o njima učiti polako.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak

Koliko pločica ima mahjong set?

Set od 144 Mahjong pločice uključuje 36 pločica u odijelu Krug. 36 pločica u odijelu bambusa, 36 pločica u odijelu lika, 16 pločica vjetra, 12 pločica zmaja i 8 dodatnih pločica (4 cvijeta i 4 godišnja doba).

Kako igrati mahjong pločice?

Stvaranje odgovarajućih skupova i parova cilj je mahjonga. Par su dvije iste pločice, dok su set tri ili četiri identične pločice ili tri uzastopne pločice. Mahjong igrači moraju napraviti četiri seta i jedan par kako bi pobijedili.

S koliko mahjong pločica počinjete?

Sve pločice se dijele licem prema dolje, a djelitelj dobiva 14, dok ostali igrači dobivaju 13.

Što je sapun u mahjongu?

Pločica sapuna je bijeli zmaj tamo s lijeve strane. Kada sastavljate određene ruke, sapuni se mogu koristiti kao nule.

Što je Chi u mahjongu?

Postoje različiti pozivi kada će odbačena pločica dovršiti triplet ili niz. Kada igrač s lijeve strane odbaci pločicu koja će napraviti niz s dvije pločice u igračevoj ruci, može proglasiti Chi, početni poziv igre.

Bodovanje u Mahjongu

Bodovanje u Mahjongu

Mahjong nije teška igra, ali informacija koje treba zapamtiti ponekad može biti malo previše. To je razlog zašto neki ljudi nisu svjesni kako postići pogodak u mahjongu. Postoje samo neke stvari koje treba zapamtiti ako igrači žele igrati samo jednu varijantu.

Mahjong Melds Osnove

Mahjong Melds Osnove

Mahjong je jednostavna igra koja se sastoji od 144 pločice. Svaki igrač dobiva 13 pločica, dok će djelitelj dobiti 14. Igrači trebaju formirati meld dovršavanjem legalne ruke. Mnogi igrači još uvijek ne znaju kako formirati meld, pa izrađujemo ovaj vodič kako bismo im rekli više o tome.

Mahjong savjeti i trikovi - stvari koje treba zapamtiti

Mahjong savjeti i trikovi - stvari koje treba zapamtiti

Mahjong nije igra čiste sreće. Igrači moraju zapamtiti pravila i strategije kako bi mogli igrati igru. Ali, postoji još jedna ključna stvar koju većina igrača zanemaruje. Kada igrač nauči kako igrati Mahjong, sljedeći korak je znati sve glavne savjete i trikove.

Popularne vrste mahjonga

Popularne vrste mahjonga

Mahjong postoji već dugo, a mnoge varijacije ove kultne igre nisu dostupne na internetu. No, još uvijek postoje neke varijacije koje možemo pronaći u online kasinima.