Vijesti

August 4, 2021

Kako je Ed Thorp promijenio brojanje karata u online Blackjacku

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Evo činjenice; brojanje kartica strategija je koju morate naučiti ako želite igrajte blackjack online ili offline za novac. To je zato što je nekoliko igrača upotrijebilo ovu isprobanu i testiranu strategiju kako bi kući odnijeli dobar novac.

Kako je Ed Thorp promijenio brojanje karata u online Blackjacku

Ali bit ćete iznenađeni kada znate da brojanje karata u danima nije igračima davalo veliku prednost. To je bilo sve dok profesor matematike Ed Thorp nije revolucionirao ovaj sustav blackjacka. Dakle, ostanite pri ruci kako biste saznali više o ovom matematičkom geniju i kako je promijenio brojanje karata.

Tko je Ed Thorp?

Ed Thorp je umirovljeni profesor matematike na UCLA, a kasnije i na MIT-u. Također je autor i menadžer hedge fondova. Ali iznenađujuće, Ed Thorp je poznatiji po tome kako je pomogao u oblikovanju načina na koji se online blackjack igra danas.

Početkom 60-ih Thorp je odlučio prenijeti svoje golemo matematičko znanje u blackjack. U to vrijeme, Thorp je bio rekreativni igrač u Las Vegasu, noseći se s 'okrutnim' rubom kuće baš kao i svi ostali.

Kao rezultat toga, izumio je strategiju "10 Count" koja je bila prvi blackjack sustav koji je prevladao prednost kuće. Thorp se tada udružio s Mannyjem Kimmelom, profesionalnim kockarom, kako bi zaradio bogatstvo u kockarnicama u Las Vegasu i Renou.

Kako funkcionira "10 Count"

Kada igrate blackjack u online kasinu ili kockarnici na zemlji, broj karata u špilu se neprestano smanjuje. Stoga, vaša mogućnost dobitka ovisi o vrsti karte koja se nalazi u špilu i o preostalim kartama.

Tipičan igrač kasina morao bi na tisuće kombinacija karata kako bi dobio prednost nad kućom. Ovo bi čak moglo potrajati cijeli život ako koristite kalkulator. Ali budući da je Thorp bio profesor na MIT-u, sveučilišni IBM 704 mu je bio na usluzi.

Zaključio je da što je više asova, devetki i desetki (uključujući džakove, dame i kraljeve) u špilu, veće su šanse za pobjedu. Dakle, Thorp je izmislio više strategija brojanja karata, uključujući poznati sustav od 10 Count.

U ovom slučaju, igrač blackjacka prati omjer desetica prema drugim brojevima karata. Obično cijeli špil ima 36 drugih brojeva i 16 desetica.

Thorpova strategija zahtijeva od igrača da održavaju dva brojača. Počet ćete s 36 i 16 i oduzimati od zbroja kako se karte podijele. Na kraju ćete saznati broj desetki (visokih karata) preostalih u špilu.

10 Count zauvijek je promijenio brojanje karata

Nakon uspješnog eksperimenta, Thorp je 1962. izdao knjigu "Pobijedi djelitelja". Ova knjiga daje igračima matematički uvid u to kako srušiti kuću dok igraju blackjack s ovom strategijom. Knjiga je prodana u više od 700.000 primjeraka i dobila je rijetku čast na listi najprodavanijih NY Timesa.

Kao što se očekivalo, Kimmelu se knjiga nije svidjela jer je bio profesionalni kockar koji se oslanjao na brojanje karata kako bi ostvario veliku zaradu. Sa svoje strane, Thorp je cijeli eksperiment brojanja kartica jednostavno tretirao kao akademsku prekretnicu.

Nažalost, kockarnice su počele proučavati strategiju koja bi ih mogla poslati na pakiranje. Većina mjesta za kockanje koristila je više tehnika kako bi spriječila brojanje kartica. Počeli su maltretirati brojače karata i uvoditi stroža pravila igre kako bi razriješili ovu strategiju.

Ali na kraju su odustali nakon što su shvatili da brojač "prosječnih" kartica ne može imati puno koristi od strategije.

Zaključak

Sada znate zašto se Ed Thorp naširoko smatra 'ocem' brojača kartica na globalnoj razini. Iako nije imao puno koristi od strategije, druge legende blackjacka kao što su MIT Team i Al Francesco hvatale su velike pobjede brojeći karte u Las Vegasu.

Samo zapamtite da je ova strategija danas apsolutna jer se većina online blackjack igara igra pomoću više špilova. S druge strane, sustav "10 Count" je za igre blackjacka s jednim špilom.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak

Najnovije vijesti

Ožujsko ludilo dostiglo novi vrhunac: ESPN-ov turnirski izazov oborio rekord
2024-03-23

Ožujsko ludilo dostiglo novi vrhunac: ESPN-ov turnirski izazov oborio rekord

Vijesti