Vijesti

April 22, 2020

Ovisnost o kockanju: što je točno i kako je prepoznati

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Kockanje je strast, zabavna zabava, čak i pametan način upoznavanja novih ljudi, sudjelovanja u izlaznim utakmicama i turnirima. Izazov i uzbuđenje podižu adrenalin, za užitak igrača. To je bez sumnje roller coaster fascinantnih osjećaja. 

Ovisnost o kockanju: što je točno i kako je prepoznati

Ali kada aktivnost u slobodno vrijeme postane stalna praksa i igrač stavi klađenje u središte svoje svakodnevne rutine, postoji velika šansa da će razviti kompulzivno kockanje. Ovaj psihološki poremećaj može dovesti do mnogih problema, uključujući gubitak osobne i obiteljske ušteđevine, s posljedičnom pojavom patološke anksioznosti i depresije.

Kada kockanje postane problem

Prepoznavanje problema s kockanjem nije lako, jer osoba koja je uključena nastoji sakriti i prikriti svako problematično ponašanje. Na sreću, postoji mnogo znakova koji bi se mogli uzeti u obzir kako bi se utvrdilo je li bezazleni hobi polako postao ovisnost. To olakšava dobivanje pomoći prije nego što se pogorša. 

Klinički gledano, kompulzivni kockar ne može kontrolirati svoj nagon za klađenjem čak i ako to negativno utječe na njegov život. Na primjer, previše vremena igrajući se može ometati posao ili obiteljske obveze. Osoba pogođena ovim stanjem potpuno je koncentrirana na svoju rutinu kockanja, zanemarujući ostale svoje dnevne aktivnosti.

Najčešći simptomi ovisnosti

Koja zvona za uzbunu treba shvatiti kao znak problema s kockanjem? Najčešći su: nastavak klađenja čak i nakon što je proračun dodijeljen za igru izgubljen, posuđivanje novca od obitelji ili prijatelja. Kada se stvari pogoršaju, igrači se mogu sakriti ili lagati o svojim kockarskim aktivnostima. 

U mnogim slučajevima, članovi uže obitelji kockara mogu prepoznati ove simptome prije nego osoba koja je uključena shvati što mu se događa. Može biti bolno pokušavati uvjeriti nekoga kome je potreban stručni savjet. Ipak, bitno je učiniti sve što je moguće da se ovaj problem riješi prije nego što bude prekasno.

Kako se nositi s problemima ovisnosti

Imajmo na umu da je kompulzivno kockanje psihološki poremećaj i da ga treba tretirati u skladu s tim. To znači da osoba koja misli da je razvila ovisnost treba potražiti odgovarajući liječnički savjet i psihološku podršku, slijedeći niz koraka koji će pomoći u prevladavanju ovog problema. 

Bitno je zadržati pozitivan stav; kompulzivno kockanje se može izliječiti. Osim toga, razjasnimo da strast za casino igrama nije problem samo po sebi, već samo uzbudljiv hobi i način da se opustite dok iskušavate sreću s kartaškom igrom, automatom ili možda sportskom okladom.

Više o ovisnostima o kockanju pročitajte ovdje.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak

Najnovije vijesti

Yaspa osigurava potporu britanske vlade za sigurniju AI platformu za kockanje
2024-04-06

Yaspa osigurava potporu britanske vlade za sigurniju AI platformu za kockanje

Vijesti