Zašto bi izmjene Zakona o kockanju Ujedinjenog Kraljevstva iz 2005. mogle pričekati do 2022.

Ujedinjeno Kraljevstvo

2021-03-29

Zakon o kockanju iz 2005. doista je prva značajna uredba u Ujedinjeno Kraljevstvo scena kockanja od 1961. Ovaj zakon je odgovoran za reguliranje bilo kojeg oblika klađenja, osim klađenja na širenje. Zakon je također stvorio Britansku komisiju za kockanje kako bi nadzirala klađenje.

Zašto bi izmjene Zakona o kockanju Ujedinjenog Kraljevstva iz 2005. mogle pričekati do 2022.

No od 2005. industrija se dosta promijenila, osobito nakon uspona online kasina. Kao rezultat toga, UKGC je morao razviti stroža pravila kako bi stvorio sigurniju i odgovorniju scenu kockanja.

Vrlo dobrodošlo olakšanje za igrače i operatere

Iznenađujuće, možda uskoro neće biti promjena u Zakonu o igrama na sreću iz 2005. (barem do 2022. Prema riječima direktora Odjela za digitalne medije, kulturu, medije i sport, Bena Deana, sva gledišta o promjenama Zakona o kockanju iz 2005. su dobrodošli prije nego što izmjene postanu trajne.

Govoreći tijekom "Westminster Policy foruma", Dean je rekao da tekuća revizija zakona o kockanju treba predstavljati širu sliku industrije.

Izjavio je da je glavni cilj revizije sagledavanje cjelokupnog regulatornog sustava. To će im omogućiti da postignu pravu ravnotežu između poštivanja slobode izbora potrošača i sprječavanja individualne štete.

Međutim, Ben Dean je ostao šutljiv o određenim mjerama, navodeći da se nekoliko sastanaka na visokoj razini okruglih stolova odvija iza zatvorenih vrata. Sastanci uključuju UKGC, predstavnike industrije i pojedince s iskustvom iz prve ruke u šteti klađenju.

Očekuje se da će okrugli stolovi završiti prije kraja 2021., a prikupljeni podaci poslužit će se za objavljivanje bijele knjige. Dean je sugerirao da je malo vjerojatno da će se neke preporuke provesti prije 2022.

Javne napetosti i nagađanja

Revizija Zakona o kockanju iz 2005. već je vruća tema između APPG-a (Plamentarna skupina svih stranaka) koju čine UKGC, s jedne strane, i BGC (Vijeće za klađenje i igre na sreću), s druge strane. BGC je predstavničko tijelo industrije klađenja. Nakon uvođenja nepopularnih zakona poput zabrane kreditnih kartica, nametanja strogih ograničenja uloga u klađenju i tako dalje, došlo je do nemira u industriji.

Što očekivati u Zakonu o kockanju 2021.?

Naravno, nitko ne može biti siguran u nove promjene i pravila koja će biti dio novog zakona. Međutim, već postoji nekoliko naputaka zbog nedavnog ponašanja UKGC-a i drugih industrijskih grupa.

U nastavku su neki popularni industrijski propisi koje je UKGC nedavno uveo:

  • Zabrana kreditnih kartica – Nakon porasta prijevara s kreditnim karticama u industriji, UKGC je odlučio uvesti potpunu zabranu klađenja na kreditne kartice u travnju 2021. Do danas, ovo je i dalje jedan od najnepopularnijih poteza tijela. Tijelo čak nastoji dodatno pooštriti pravilo sprječavanjem korištenja 'kredita' putem telefonskih računa.

  • VIP sheme – U rujnu 2020. UKGC je uveo niz mjera za reguliranje zlouporabe u VIP kockanju. Prema novim pravilima, operater mora provjeriti igračev izvor sredstava prije nego što mu ponudi VIP status. Također, operater prvo mora saznati ima li igrač ikakvu povijest dodataka vezanih uz kockanje. Štoviše, operater bi trebao osigurati temeljitu provjeru ID-a kako bi potvrdio dane informacije.

  • Trajna zabrana bilo koje obmanjujuće značajke utora – Nakon sveobuhvatnih konzultacija prošle godine, UKGC je najavio uvođenje protokola koji zabranjuju značajke slot igre poput brzine vrtnje ispod 2,5 sekunde i automatske igre. Tijelo tvrdi da značajka Autoplay može dovesti do toga da igrači izgube pojam o vremenu, dok brza okretanja daju igračima osjećaj kontrole nad svojom stopom dobitka.

    Budućnost izgleda obećavajuće

    Iako se izmjene Zakona o kockanju u Ujedinjenom Kraljevstvu mogu činiti "zločestima", svi su usmjereni na to da industrija postane sigurnija za obje uključene strane. Dean je rekao da je cilj stvoriti fleksibilne i buduće propise. Sada to nije dalje od istine!

Najnovije vijesti

NetEnt postaje nizozemski s partnerstvom Holland Casina
2022-09-24

NetEnt postaje nizozemski s partnerstvom Holland Casina

Novosti