Filipinski porez na igre na sreću porastao za 15%

Novosti

2021-03-11

Prema filipinskom uredu za međunarodne prihode, ukupan porez prikupljen od iGaming tvrtki u 2020. iznosio je 149,3 milijuna dolara (7,18 milijardi PHP). Sada je to nevjerovatnih 11,7% više u odnosu na prošlogodišnjih 133,7 milijuna dolara.

Filipinski porez na igre na sreću porastao za 15%

Pa, to je samo što će porasti nakon što su filipinske vlasti u ponedjeljak, 8. veljače 2021. odobrile porez od 5% na offshore filipinske kompanije za igranje igara na sreću. POGO (Filipinski Offshore Gambling Operators) nude usluge online kockanja igračima na kopnu Kina, gdje je klađenje nezakonito. Važno je napomenuti da je predsjednik Rodrigo odbio zahtjev Kine da se te tvrtke zabrane 2019. godine.

Što je u novom zakonu?

Prijedlog zakona 5777 prigrlilo je 198 članova Zastupničkog doma, Donjeg doma. Jedino što je preostalo je odobrenje 24-članog Senata i potpis predsjednika Rodriga Dutertea.

Jedan od sponzora zakona, Joey Salceda, rekao je da će zakon donijeti 3,99 milijardi dolara poreza ako bude usvojen. Prema zakonu, POGO bi se morali odvojiti od poreza od 5% na svoje bruto prihode od igara i druge prihode.

Uz to, novim pravilom bi se uveo porez po odbitku od 25% za strane državljane zaposlene u POGO-ima. Međutim, zaposlenik mora zaraditi više od 12.491 USD (približno 600.000 PHP) da bi platio porez po odbitku.

U razdoblju od 2016. do 2019. filipinski regulator za igre na sreću uspio je prikupiti 19 milijardi PHP od tvrtki koje se bave online kockanjem. No zastupnici su tvrdili da POGO i drugi pružatelji usluga klađenja nisu platili najmanje 1,7 milijardi dolara poreza u razdoblju od 2018. do 2019. To je dovelo do suzbijanja tih tvrtki, strožih poreznih propisa i zabrane putovanja radnika iz kontinentalne Kine. Kao rezultat toga, većina tvrtki je prošle godine napustila filipinsku kockarnicu i industriju klađenja.

Manje operatera online kasina, više poreza

Iako je zemlja odbila u potpunosti zatvoriti POGO industriju, regulator za igre na sreću minimizirao je ukupan broj licenciranih operatera. U 2019., PAGCOR (Philippine Amusement and Gaming Corporation) prestao je izdavati dozvole za igranje igara novim offshore tvrtkama nakon direktive predsjednika Dutertea.

Kao što je već rečeno, većina operatera je prošle godine zatvorila trgovinu zbog COVID-19, a građani kontinentalne Kine koji žele raditi u POGO centrima. Danas je broj licenciranih POGO pružatelja usluga na Filipinima 51, što je manje od prethodnih 130+.

Općenito, povećanje prihoda u problematičnoj filipskoj industriji igara na sreću rezultat je većeg oporezivanja od strane vlade. No, operateri iGaminga koji su ostali na mjestu imali su ogromne koristi od poslovnih putovanja i COVID-19 koji je destabilizirao industriju kockarnica na zemlji. Kao rezultat toga, više kockarnica kockalo je online putem POGO-a.

Zabrinutost zbog novog zakona

Kao što se i očekivalo u svakom demokratskom prostoru, House Bill 5777 dobio je pošten udio kritičara. Prema Carlosu Zarateu, zamjeniku čelnika manjine u Donjem domu, ovaj bi zakon dodatno legitimirao online kockanje u zemlji.

U izjavi je rekao: "Postoje sigurnosne zabrinutosti protiv POGO koje su još uvijek vrlo valjane jer se ta čvorišta mogu koristiti u ekspanzionističke vojne i političke svrhe strane zemlje, poput Kine."

Sjetite se da je PAGCOR (Philippian Amusement and Gaming Corporation) ranije najavio da će POGO djelomično djelovati, pri čemu će samo 30% njegovih ljudskih resursa raditi.

Što budućnost nosi

Novi porezni zahtjevi nedvojbeno će potaknuti mnoge druge pružatelje usluga iGaminga da preispitaju svoju prisutnost na filipskom tržištu. Nepoštivanje ovih teških pravila dovest će do izdavanja "naloga o zatvaranju" od strane BIR-a (Breau of Internal Revenue), a dotične tvrtke će prestati s radom. Ali sve u svemu, najugledniji online kasina prilično su dostupni na ovom strogo reguliranom tržištu.

Najnovije vijesti

Vrhunski vodič za izglede za rulet za bolje rezultate
2022-09-27

Vrhunski vodič za izglede za rulet za bolje rezultate

Novosti